01.07.2009 г., в. "Монитор"
Очакват до 300-320 лв за декар ниви през 2009 г.
 

В края на годината цената на декар земеделска земя ще достигне най-много до 300-320 лв. Това прогнозира Георги Георгиев, прокурист на Елана пропърти мениджмънт, приемник на „Елана фонд за земеделска земя", предаде БНР. По негово мнение през настоящата година е абсурдно да се очаква ниво на цените от 2008 г.

 
още...

11.06.2009 г., в. "Пари"
Агро Финанс АДСИЦ увеличи земите си с 55 %
 

Притежаваните земеделски земи от Агро Финанс АДСИЦ нараснаха с 55% до 121.5 хил. дка за периода май 2008 - май 2009 г.

 
още...

09.06.2009 г., в. "Пари"
И при земеделските земи вече не е като преди
 

Днес собствениците на земеделска земя не мълчат безропотно, както това можеше да се случи само допреди две или три години, ако не си получат рентата

 
още...

02.06.2009г., в. "Пари"
При липса на договор общината превежда събраните наеми на собствениците
 

Законът за ползване и стопанисване на земеделските земи задължава кметовете да изискват от общините информация за това кой какви земи е очертал, увери Борислав Петков, шеф на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

 
още...

02.06.2009г., в."Пари"
Целта е да се избегнат злоупотребите
 
От Министерството на земеделието и храните потвърдиха, че действително има такова разпореждане от службите по земеделие да не дават информация на кметовете кой каква земя е очертал при кандидатстването за субсидии по директните плащания.
 
още...

02.06.2009г., в."Пари"
"Кметовете са длъжни да защитават собствениците", заяви Борислав Петков
 

Светлана Трифоновска

Общинските служби по земеделие отказват да дават информация на кметовете за това какви земи  очертават арендаторите, когато кандидатстват за евросубсидии по директните плащания. От Асоциацията на собствениците на земи също предупредиха, че ползватели вземат субсидии, за които собствениците не знаят и съответно не получават рента. 

 
още...

01.06.2009г., в. "Дневник"
Попитахме брокерите: "Само икономическата криза и спадът в цените на земеделската земя ли са причините за ниските оценки на акциите на фондовете на борсата? Кога книжата на тези дружества ще върнат ореола си  на атрактивни за инвестиции финансови инструменти?
 
 
още...

27.05.2009г., в. "Дневник
Собствениците на земя предлагат мерки срещу неизрядни арендатори
 

Въпреки законовите санкции срещу наематели на земя, които се отмятат от договорите и не плащат наемите си, подобни измами са честа практика и собствениците са в неизгодна позиция. Това съобщиха от Българската асоциация на собствениците на земеделска земя, които ще настояват за промени в закона за арендата.

 
още...

27.05.2009г., в."Монитор"
16,5 млн. дка земя са ползвани неправомерно миналата година.
 
Пазарът на земеделски земи е стабилен, има изключително голямо предлагане, а търсенето е на доста по-ниско ниво от миналата година, това съобщиха вчера от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.
 
още...

27.05.2009г., в. "Пари"
Половината земеделска земя се ползва нелегално. Собствениците искат спешни промени в Закона за арендата.
 

Над половината от общо 33 млн. дка обработваеми земи у нас се ползват, без да се потърси собственикът и да се сключи договор с него. Практиката засяга както държавни и общински, така и редица частни имоти, съобщи председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Борислав Петков. Организацията обединява 14 крупни собственици на общо 1.6 млн. дка земеделски земи.

 
още...

26.05.2009г., "Дарик"
Искат нов закон за арендата в земеделието
 

Изцяло нов закон за арендата в земеделието, който да урежда отношенията между собствениците на земи, ползвателите им, държавата и общините, поискаха от Българската асоциация на собствениците на земи. Според председателя й Борислав Петков половината от обработваемата земя у нас се използва без сключен договор със собствениците, а много арендатори декларират пред държавата използването на землища, за да получат субсидии, след което отричат да са ги използвали, за да не платят аренда на собствениците.  

 
още...

26.05.09г., в. "Пари"
Елана ФЗЗ се преименува на Еларг ФЗЗ АДСИЦ
 

Еларг фонд за земеделска земя АДСИЦ е новото име на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ. Решението за преименуването на синия чип беше взето на проведеното на 22 май 2009 г. общо събрание на акционерите.

 
още...

26.05.2009г., в. "Труд"
Агрофинанс има 120 542 дка земя
 

Към края на април „Агро финанс" АДСИЦ притежава 120 542 дка земеделска земя, съобщиха от компанията за инвестиции в недвижими имоти вчера. Инвестираните средства от дружеството са 33,69 млн. лв., като платената от него средна цена на дка при включени всички разходи е 279,49 лева.

 
още...

08.05.2009г. , в. "Класа"
Нивите са добра инвестиция дори по време на рецесия
 
Светът през по-голямата част от 2008 г. изглежда бе обхванат от треска за земеделска земя. в някои доскоро подценени райони цените се покачиха до по-ре­алистични нива. Но в други се надуха балони, които вече започнаха да спадат, са част от изводите, който прави в анализ за "Файненшъл таймс"Андрю Шърли, шеф на отдела за проучване на пазара на имоти в Knight Frank
 
още...

29.04.2009 , в. "Сега"
Пазарът на земя падна също жертва на кризата
 

През 2008 г. най-оживената търговия е била с ниви в Дунавската равнина, но най-високи цени държи Добруджа.

 
още...

27.04.2009г.
Асоциацията на собствениците на земеделски земи с нов председател
 
На състоялото се на 24.04.2009 г. заседание на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи,

след проведено гласуване с пълно единодушие за нов председател на БАСЗЗ бе избран г-н Борислав Петков, представител на "Омега Агро"ЕООД.

По предложение на г-н Георги Георгиев за заместник председател на асоциацията бе единодушно избран г-н Радослав Манолов, изпълнителен директор на "Адванс Терафонд" АДСИЦ

 
още...

27.04.2009
Семейството на БАСЗЗ се увеличи с още един член
 
На проведеното в петък заседание на УС на БАСЗЗ бе взето решение за приемането на "БЕАР" 607 за член на Асоциацията.
 
още...

22.04.2009, в."Дневник"
Министър призова фермерите да подават искания за субсидии
 
С отворено писмо до производителите, разпространено във вторник чрез земеделските служби, Цветанов ги призовава да депозират бързо заявленията си, за да не бъдат санкционирани
 
още...

10.04.2009 г., DarikFinance.bg
Петър Христов, управител Обслужващо дружество "Агрофинанс": "Някои АДСИЦ няма да удържат на кризата, ако разчитат само на неземеделски имоти."
 

Наскоро станахме свидетели на втория върнат лиценз на инвестиционен посредник в резултат на кризата. Ситуацията около АДСИЦ не е много розова като се има предвид срива на пазара на имоти, който пръв бе засегнат от кризата. Колко от тези дружества ще устоят на тежките условия, в какво и дали инвестират в момента - тези и други въпроси зададохме на Петър Христов, управител Обслужващо дружество Агрофинанс.

 
още...

01.04.2009 г., в. "СЕГА"
Кризата срива пазара на ниви
 
През миналата година нивите поскъпнали с 33%, а терените за строителство поевтинели с 18 на сто ...
 
още...

25.03.2009 г., Министерство на земеделието и храните
Общо събрание на собствениците на земеделски земи в с. Катунец-част от информационната кампания по първия в страната реален проект за уедряване
 

На 21 март 2009 г. се проведе общо събрание на собствениците на земеделски земи в с. Катунец, община Угърчин, област Ловеч. Общото събрание е част от информационната кампания по първия в страната реален проект за уедряване (комасация) на земеделски земи. Проектът е с частно финансиране и е подкрепен експертно и методологично от МЗХ.

 
още...

24.03.2009 г., в. "Дневник"
Прогнози за пазара на земеделска земя през тази година
 
 
още...

23.03.2009 г., в. "Монитор"
Радослав Манолов, член на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи: "Финансовата криза ще удари пазара на земеделски земи. "
 

Комасацията е доброволна, хората нямат друг шанс освен да си уедрят имотите

 
още...

21.03-27.03.2009 г., в. "Капитал",

М.Вълканов

Печалба, измерена в декари
 
Има различни възможности да получите доходи от земеделските си земи ...
 
още...

18.03.2009 г., Investor.bg
Стартира процедура по изпълнение на комасационния проект в област Ловеч
 

Стартира процедура по изпълнение на комасационния проект в с. Катунец, област Ловеч, съобщиха от Адванс Терафонд АДСИЦ. На 21 март в кметството на с. Катунец ще се проведе първото Общо събрание на местния комитет от собственици на земеделски земи, с което стартира изпълнението на проектa. На събранието ще се обсъдят възможностите за включване на нови участници, ще се разяснят целите на проекта и ще се проведе дискусия за ползите и ангажиментите на участниците. 

 
още...

24.02.2009, в. "Пари"
Г.Георгиев, председател на БАСЗЗ: "Не очаквам пазар на земи над 400 лева на декар тази година"
 
"Комасацията ще вдигне цените, но надали ще започне по-рано от 2-3 години", смята Георги Георгиев, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи
 
още...

24.02.2009, в. "Пари"
Г.Георгиев, председател на БАСЗЗ: "Очаквам пазарът тази година да се раздвижи."
 
" На първо време всеки ще очертае приоритетите си и ще продължи да купува само в тези землища, където смята да концентрира земеделска земя..."
 
още...

21.02.2009, в. "Дума"
Окрупняването на земеделските земи ще привлече повече инвеститори
 

Окрупняването на зе­меделските земи ще привлече чуждестранни и български инвеститори на пазара. Досега вина­ги е имало голям инте­рес към земеделските земи в България, но той беше ограничаван зара­ди разпокъсаните и мал­ки парцели.

 
още...

20.02.2009, в."Пари"
Започва окрупняване на земеделски земи
 

Едри собственици на земеделски земи подготвят база данни, с която ще установят в кои землища притежават повече от 10% от площите. Това според последните законови промени им дава право да започнат комасационна процедура.

 
още...

11.02.2009, в. "Дневник"
Радослав Манолов: "Кризата при имотите си отразява и на земеделската земя."
 

В края на миналата седмица в Държавен вестник бяха обнародвани промени в Закона за земеделска земя, които ще дадат на големите фондове за имоти повече възможности за инвестиции в сектора. В същото време при останалата част от имотния пазар вече открито се говори за криза и за спад на цените. Ще има ли това влияние върху дейността и на дружествата за земеделска земя и какви са плановете на "Адванс терафонд" за тази година разговаряме с изпълнителния му директор Радослав Манолов.

 
още...

06.02.2009, "Държавен вестник", бр.10
Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи
 
 
още...

06.01.2009
Агроенерджи и БД ФАРМ-приети за членове на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи!
 
На заседанието но УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи вчера бе взето единодушно решението "Агроенерджи"АДСИЦ и "БД ФАРМ" ЕООД да бъдат приети за членове на асоциацията.
 
още...

30.01.2009, в."Пари"
Тенденциите в арендните отношения са свързани с увеличаване на рентираните площи и на възнагражденията
 

Като фундамент на земеделските отношения арендата има изключително голямо значение за развитието на пазара на земя и на земеделието изобщо. Тя може да бъде формулирана най-общо като правоотношение, при което едно лице, притежаващо земеделска земя, я отдава за обработване на друго лице срещу съответно възнаграждение.

 
още...

23.01.2009, в. "Пари", Р.Маркова
Арендаторите без предимство при сделки със земя
 
Собствениците на земеделски земи вече ще може да ги продават, без да се налага да ги предлагат за покупка първо на арендаторите. Това предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, гласувани от парламента в четвъртък.
 
още...

23.01.2009, в."Дневник"
Нивите поскъпват
 
 Поскъпването на земеделската земя през изминалата 2008 г. е между 15 и 20 процента, сочат данни от проучване на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.
 
още...

23.01.2009, в. "Сега"
Заменките на ниви почти спират на 1 март.
Арендаторите губят право на първи отказ при продажба на земя
 
Досега продавачите бяха длъжни първо да предложат сделка на дългогодишния си наемател. Ако той не желае, трябваше да го заяви в нотариално заверена декларация и едва тогава теренът можеше да бъде купен от друг. Досега в закона обаче нямаше краен срок за отказ от страна на арендатора и това много затрудняваше сделките.
 
още...

17-23.01.2009, в. "Банкер"
Земеделската земя е актив с възможности!
 

В момента у нас ак­тивно работят шест дру­жества за инвестиции в земя - „Елана фонд за зе­меделска земя", „Адванс терафонд", „Агро финанс", „Фонд за недвижи­ми имоти България", „Фонд за земеделска зе­мя Мел Инвест" и „Булленд инвестмънтс".

 
още...

09.01.2009
БАСЗЗ иска увеличаване на таксите делба на земеделска земя
 
 Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) настояват да се въведат по-високи такси за делба на земеделски имоти и да се премахнат таксите за обединяване на имоти на един и същ собственик.
 
още...

07.01.2009, в. "Монитор"
С 1/5 поскъпнаха нивите през 2008 г.
 

Поскъпването на земеделската земя през изминалата 2008 г. е между 15 и 20 процента, като само за първите 5-6 месеца тя се повиши с 40-50% в някои региони, показват проучванията на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), цитирани от Profit.bg.

 
още...

29.12.2008, в. "24 часа"
Цените на земята са стабилни, поевтиняване при имотите.
 
През 2009 г. цената на земята ще се стабилизира в интервал от 250-300 лв. за декар, прогнозира Радослав Мано­лов, шеф на "Адванс терафонд" АДСИЦ, част от "Карол".
 
още...

22.12.2008, в. "Стандарт"
Само за два месеца-цените на нивите се сринаха с 30 %.
 

Не давайте земята си под наем за по-малко от 17 лв. за дка, съветват специалистите

 
още...

22.12.2008, в. "Строителство Градът"
Георги Георгиев: Пазарът на земеделска земя се ориентира към устойчив ръст.
 
2009 ще бъде годината на стартиране на големите замени между собствениците на масиви.
 
още...

20.12.2008, в. "Новинар"
Радослав Манолов: Субсидии да се дават само срещу документ за рента.
 

Глобата за самонастанили се стопани на чужда земя е до 10 000 лв., но не се плаща, смята изпълнителният директор на „Адванс Терафонд”

 
още...

16.12.2008, imoti.investor.bg
Кризата може да разколебае само краткосрочните инвеститори.
 
Очакванията за пазара на земеделска земя са положителни. Цените ще се стабилизират. Кризата може да разколебае само краткосрочните инвеститори. Това каза в интервю днес изпълнителният директор на "Адванс Терафонд" и член на Българската асоциация на собствениците на земеделсни земи-Радослав Манолов.
 
още...

11.12.2008, в."Дневник"
Предлагат се варианти за окрупняване на имоти. Собствениците на имоти излизат с нови законови промени.
 

Асоциацията на собствениците на земеделски земи настоява за нови законови промени, които да насърчат комасацията в страната. Предложенията са внесени в министерството на земеделието и парламентарната комисия по земеделие и допълват промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които предстоят да бъдат гледани на второ четене.

 
още...

11.12.2008, moitepari.bg
Изискването в закона собственик да предлага за продажба земята си първо на арендатора, ограничава свободата на договаряне
 
Това е позицията на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), която бе внесена в Министерство на земеделието и храните и Парламентарната комисия по земеделие и гори. Предложението е част от пакет от промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).
 
още...

11.12.2008, imoti.investor.bg
Асоциацията настоява за по-високи такси за делба
 
Да се въведат по-високи такси за делба на земеделски имоти и да се премахнат таксите за обединяване на имоти на един и същи собственик, предлагат от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). Това е част от пакет от промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), които от асоциацията предлагат
 
още...

11.12.2008, в. "Земя"
Собствениците на земи скочиха срещу законопроект
 
От Българската асоциация на собствениците на земеделски земи смятат, че законовото изискване собственик да предлага за продажба земята си първо на арендатора, ограничава свободата на договаряне. Това се посочва в позиция , внесена в Министерство на земеделието и храните и парламентарната комисия по земеделие и гори.
 
още...

11.12.2008, в. "Пари"
По-високи такси за делба
 

Да се въведат по-високи такси за делба на земеделски земи и да се премахнат тези за обединяване на имоти на един и същ собственик, предлага Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). Това е част от пакет от промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, зад които асоциацията застава.

 
още...

08.12.2008, в. "Дневник", Чавдар Първанов
Компания на фокус: "Елана фонд за земеделска земя"
 
Невижданият срив на акциите на дружествата на Българската фондова борса (БФБ) и липсата на гъвкави деривативни инструменти на пазара, с които да се осигури защита срещу спада, много стесняват възможностите пред инвеститорите да намалят негативните ефекти от финансовата криза. Повечето фонд мениджъри в България предпочитаха да излизат от позициите си в дялови ценни книжа и да държат средствата на управляваните от тях колективни схеми в банкови депозити и държавни ценни книжа...
 
още...

05.12.2008
Г. Георгиев: Цената на земята-болна тема за инвеститорите
 

Цената на земята в момента е един много болен въпрос, както и при повечето активи, като недвижимите имоти например, коментира Георги Георгиев, председател на БАСЗЗ в специално интервю за Profit.bg.

 
още...

05.12.2008, в. "Новинар"
Кризата удари и пазара на ниви
 

Интересът към закупуване на земеделски земи намалява, заяви за „Новинар” шефът на инвестиционната компания „Адванс Терафонд” Радослав Манолов. По-думите му в момента търсенето е ограничено заради почти двойното увеличение на лихвите по кредитите.

 
още...

01.12.2008, в. "Земя"
До 300 лв. за декар нива догодина. Рентите следват нивата на единните европлащания на площ
 
Темпът на нарастване на цените на земята ще продължи, но по-плавно, заяви изп. директор на дружество „Адванс терафонд“ Радослав Манолов. Според него рентата също ще се увеличава. Цената на земята ще бъде стабилна през следващата година и няма да има спад, прогнозира още той.
 
още...

01.12.2008, в. "Дума"
Започва първият в България комасационен проект
 

Първият у нас проект за комасация на Адванс Терафонд АДСИЦ ще бъде реализиран на територията на село Катунец, област Ловеч, съобщиха от дружеството вчера. Адванс Терафонд АДСИЦ е първият частен инвеститор, по чиято инициатива ще се извърши реална комасация.

 
още...

27 ноември 2008 | Иван Рачев, "Правен свят"
Комасацията не се случва заради четири реда от един закон
 
Безспорно собствеността трябваше да бъде възстановена. Водеща обаче не биваше да бъде политическата конюнктура
 
още...

25.11.2008, в. "Земя"
Отпада задължението нива да се предлага за продан първо на арендатора
 
Собствениците на ниви вече няма да са длъжни при продажба на земята си да я предлагат първо на арендатора, който я ползва, и чак ако не постигнат съгласие, да преговарят с други кандидати.
 
още...

15.11.2008
Проведе се първото редовно годишно общо събрание на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи
 

На 14.11.2008 г. се проведе първото редовно годишно общо събрание на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи. Съгласно  дневния ред  бе приет отчетът за дейността на Управителния съвет за периода май,2007-януари, 2008. Единодушно се приеха и годишният финансов отчет на БАСЗЗ за 2007, както и бюджетът на асоциацията за 2008г.

 
още...

12.11.2008, в. "Дневник"
Очакванията за 15-20 % годишен ръст на цените на земята остават
 
Между 4 и 8% възвращаемост от инвестициите в земеделски земи на българския пазар за тази година очакват фондовете за имоти, които отдават площите си под аренда. Това обяви изпълнителният директор на агрофонда "Серес" Светлан Станоев по време на панела от конференцията, посветен на ефектите от кризата.
 
още...

07.11.2008, София /БТА/
Министър Валери Цветанов призова за повече пари за земеделието в бюджета за 2009 година
 

При обсъждане на макрорамката на бюджет 2009 г., тя не бе

       подкрепена от МЗХ, посочи по време на парламентарния контрол

       днес земеделският министър Цветанов. Причината е, че в нея не са

        защитени интересите на селскостопанските производители.

 
още...

01-07.11.2008, в. "Банкеръ"
Борислав Петков:Държавата не стимулира окрупняването. Има силен интерес към комасирани земеделски площи.
 

Борислав Петков, изпълнителен директор на "Омега агро инвест" ЕАД и заместник-председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, пред в. "БАНКЕРЪ"

 
още...

10.10.2008, в. Политика
Коментарът на Радослав Манолов: Инвестицията в земеделска земя е предпочитана в условията на криза
 

Цената на имота зависи от доходът, който би се реализирал при развитие на стопанска дейност

Земеделските земи се превърнаха в спасителен остров за инвеститорите в момент на криза. В условията на финансова криза инвеститорите традиционно се изтеглят от рисковите инвестиции и ги пренасочват към по - сигурни и реални.

 
още...

06.10.2008, в. Строителство Градът

Михаил Гърков

Окрупняването на земеделската земя ще привлече повече инвеститори
 
Успешното окрупняване на обработваемите площи ще привлече чуждестранни и български инвеститори към пазара на земя и към земеделския сектор. В момента той е силно разпокъсан, което ограничава инвеститорите и земеделците.
 
още...

04.10.2008, Агенция "Фокус"
Радослав Манолов: Земеделските земи в процес на криза се превръщат в спасителен остров
 
София. Макар и финансовата криза да не засяга земеделската земя собствениците на земеделски земи са отрезвени, защото кризата засяга набирането на финансов ресурс. Това каза в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик радио Радослав Манолов, член на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи и изпълнителен директор на "Адванс Терафонд".
 
още...

30.09.2008, в. Класа
Финансовата криза подцени акциите на дружествата, инвестиращи в земя, но не им създаде проблеми с финансирането
 

- Господин Георгиев, да ви попитам първо колко земя притежават вече инвестиционните фондове?

- На този въпрос може да се отговори по два начина. Земята на асоциацията постоянно нараства, но ние приемаме и нови дружества. Затруднен съм да кажа абсолютно точна цифра, но приблизително притежаваме 1,2 млн. дка. Имайте предвид обаче, че в асоциацията има членове, които не са публични дружества, и такива,..

 
още...

30.09.2008, в. Земя
25% скок на цените на нивите тази година
 

До 19 лева се очаква да достигне средното ниво на рентата у нас

През тази година цената на земята се е увеличила с 20 - 25 процента, съобщи Георги Георгиев, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Средното повишение на цената на земеделската земя у нас за последните години възлиза на 40 процента.

 
още...

30.09.2008, в. Земя
Комасацията продължава да спъва модерното земеделие
 
Основен проблем за развитието на модерно земеделие в България е комасацията на земята, коментира още Веселин Петров от "Елана Фонд за земеделска земя". Разпокъсаността на земята не е чисто български проблем. Комасацията в страните от Европа продължяава векове - още от времето на Наполеон във Франция и Бисмарк в Германия, посочи той.
 
още...

29.09.2008, в. Класа
Земеделската земя поскъпна с 40%
 
Първите 430 млн. лв. субсидии на площ от ЕС и добрата реколта през тази година са раздвижили сериозно пазара на земя, отчетоха от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, обединяваща инвместиционни фондове с над 1,2 млн. дка собственост.
 
още...

29.09.2008, в. Стандарт
Уедряват терените с 50% от собствениците
 
Нивите да се уедряват, ако 50% от собствениците са съгласни. Това предложение за промяна в закона ще внесат в парламента от Българската земя на собствениците на земеделски земи. Сега е нужно 100% от собствениците в даден район да дадат съгласие за комасация на земите им.
 
още...

29.09.2008, в. Стандарт

Юлияна Узаничева

Продуктите скъпи в дребни стопанства
 
Зеленчуците и остананалата земеделска продукция ще поевтинеят, ако земята се уедри. Големите стопанства дават повече, а оттам и по - евтина продукция, каза Светлан Станоев от Управителния съвет на Българската асоциация на собственицете на земеделски земи (БАСЗЗ).
 
още...

29.09.2008, в. Труд
19 лв. за декар под аренда
 
19 лв. ще бъде средната цена на декар, отдаден под аренда през тази година, прогнозираха от асоциацията на собствениците на земеделски земи. Тенденцията е всяка година цената да расте между 30 и 50 на сто.
 
още...

29.09.2008, в. ДУМА

Комасацията ще повиши цената на земеделската земя
 

За да може да печели едно стопанство е необходимо то да обработва между 10 и 20 000 дка земя, за да пести и печели от мащаба.

Важно е собствениците на земя да осъзнаят какъв ще е ефектът, от комасацията, а именно основният такъв ще се изрази в окрупняване на малки парцели, което пък от своя страна ще доведе до повишение на цената на собствеността дори в пъти.

 
още...

28.09.2008, Profit.bg

Автор: Ваня Петрова

БАСЗЗ: Комасацията - необходимост за развитието на селското стопанство
 
Раздробеността на земеделската земя у нас е сред основните проблеми пред сектора, като комасацията, или уедряването на дребните парцели, е възможно решение и необходимо условие, за да се развива пазарът по - нататък. Това бе част от презентацията на Веселин Петров, изпълнителен директор на Елана пропърти мениджмънт на проведената в Хисаря вчера среща на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).
 
още...

28.09.2008

Нова телевизия

Тромави процедури спъват продажбата на земеделски земи у нас
 

Цената на земеделските земи у нас в момента е стабилна и ще запази сегашното си ниво до края на годината. Това прогнозира Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Въпреки че се наблюдава голям интерес към купуването на земеделски парцели, тези, които продават все повече се

 
още...

27.09.2008, Investor.bg

От: Василина Христоскова

Собствениците на земеделски земи искат промени в законодателството
 

Промени в законодателството, които да позволят по - ефективна комасация на земеделски земи, предложиха членовете на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи по време на семинар в Хисаря днес.

"Комасация на земеделските терени може да стане тогава и само тогава, когато се намали отношението на броя на собствениците към големината на парцелите". Около това становище се обединиха участниците в сминара.

 
още...

17.09.2008

Съобщение от Управителния съвет на БАСЗЗ.

СЕМИНАР: "ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ В БЪЛГАРИЯ. НАСТОЯЩА СИТУАЦИЯ И ПЕРСПЕКТИВИ".
 

На 27 - 28 септември 2008 година в хотел „Аугуста”, гр. Хисаря ще се проведе семинар на тема: "Земеделска земя в България. Настояща ситуация и перспективи".

Господин Георги Георгиев - Председател на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи ще открие семинара на 27 септември от 13:30 часа.

 
още...

15.07.2008, в. Дневник

Христо Петров

Фондовете за земя притежават 700 хил. дка терени
 

Над 70% от площите са на "Елана ФЗЗ" и " Адванс терафонд".

Площта на земеделските земи, които се управляват от българските дружества към края на първото полугодие, е почти 700 хил. дка. Тази цифра обаче не е окончателна, тъй като не всички дружества са представили актуални данни и е възможно размерът на земите да е по - голям.

 
още...

02.04.2008
На свое заседание Управителният съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи прие две дружества за членове на сдружението.
 
На 2 април 2008 година при спазване на Устава на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи и процедурата за приемане на нови членове се разгледаха постъпилите молби за членство от "СТАВЕН" ООД И "ЗЕМЯ БЪЛГАРИЯ" ЕООД.
 
още...

01.02.2008, в. Пари
Земеделската земя става убежище за инвеститорите
 

Пазарът на обработваеми площи се измества към Северозападна България

"Фондовете за земя и тази година ще останат едни от най-активните участници на пазара", смята Георги Георгиев.

 
още...

28.12.2007
Радостина Маркова
Арендни договори за над 4г. спъват пазара на земя
 
Собственици искат срок за отговор дали арендаторът се отказва от покупката
 
още...

10.12.2007, в. Посока
Ръстът на цените на земите през 2008 г. се очаква да бъде между 15 - 20%
 
Имоти под 10 декара ще излязат от фокуса на инвеститора, прогнозира председателят на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.
  • Г – н Георгиев, колко земя е изкупила асоциацията в региона до момента?
  • Дружествата, членуващи в  Българската асоциация на собствениците на земеделски земи  /БАСЗЗ/, са закупили над 150 000 дка земеделска земя на територията на област Плевен.
 
още...

07.12.2007, в. Шуменска заря
За 2008 г. в Шуменско се забелязва тенденция за увеличаване на обработваемите площи, което ще създаде предпоставки за еврофинансиране
 

Въпроси за регионалните медии в гр. Шумен

интервю с Борислав Петков

 
още...

05.12.2007, в. Труд
Борислав Петков, зам.-шеф на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя
 
През февруари т. г. бе сформирана Българската асоциация на собствениците на земеделска земя. В нея участват 6 акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).
 
още...

03.12.2007, в.Монитор
Зам. председателят и учредител на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) Борислав Петков: Арендатори орат и сеят чужди ниви без да плащат рента
 
Борислав Петков е на 33 години. Завършил е Аграрния университет в Пловидв /спец. Аграрна икономика/ и ВТУ ­ /спец. Право/. Зам. председател и учредител е на БАСЗЗ. Мениджър изкупуване и комасиране на земеделски земи в ОМЕГА АГРО ЕООД.
 
още...

28.11.2007, в. Старозагорски новини
Интервю с Борислав Петков, зам.-председател на БАСЗЗ
 
- Колко земя е изкупила Асоциацията в региона до момента?
- Асоциацията на собствениците на земеделски земи към момента на територията на област Стара Загора притежава около 25 000 дка земеделска земя.
 
още...

27.11.2007, в. Монт прес
Промяната на собствеността съживява земеделието в областта
 
- Господин Георгиев, колко земя е изкупила Асоциацията в региона на Монтана до момента?
- Досега дружествата членуващи в Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/ са закупили около 55 000 дка в Монтанско
 
още...

27.11.2007, в. Ние, Видин
ОЧАКВАМЕ ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС КЪМ ИМОТИ НАД 10 И НАД 20 ДКА
казва Георги Георгиев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.
 
- Колко земя е изкупила Асоциацията във Видински регион досега?
- До момента дружествата членуващи в Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) са закупили общо около 53 000 дка на територията на област Видин.
 
още...

26.11.2007, в. Тунджа
Борислав Петков, зам. председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи: Нивите в Ямболско ще поскъпнат до 20% през 2008 година.
 
Очакваме този ръст да се отнася за имоти над 10 или 20 декара, докато имоти под 10 декара ще излязат от фокуса на инвеститора.
 
още...

09.08.2007, в. Пари
Компании обмислят общо управлeние
 
Дружествата, които членуват в Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, обмислят след стартирането на проекта за комасация на земи помежду си да въведат и обща система за управление и отдаване под аренда.
 
още...

 
 

 
 

 
 

01.01.2007
заглавие
 
кратка новина
 
още...

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
   
начало | за нас | новини | проекти | нормативна база | полезни връзки | за контакти